26 Temmuz 2014 Cumartesi

Gömlek

Gömlek ütülerken dikkat etmek lazım ütünün sıcaklığına, su seviyesine, buhar ayarına. Bunlar işin teknik kısmı. Bir de ütüleme kısmı var.

Mesela çift kat iz yapmamak gerek. Şöyle bi' bakıldığında gömleğin jilet gibi olması gerek. Üstünde kayacakmışcasına dümdüz. Sıkı sıkı sarıldığında tekrar buruşmayacak kadar jilet olmalı.

Düğme aralarının da ütülenmesi gerek. Ki girmesin araya hiçbir şey. Safları sıklaştırırcasına ütülemek gerek. Mühim bir meseledir bu. Çünkü; safta aynı hizada  durulur ki kalpler birbirinden farklı olmasın; saf dümdüz tutulur ki namaz tamam olsun; saflar düzeltilir ki araya düşmanlık girmesin.

Kollar ve yakalar.. Onlar da önemlidir. Zamanında demişlerdi ki "Gelinlik kız bakılırken ütüsüne bakılır. Özellikle yakayı nasıl ütülediğine. Ama çoğunluk ütülemez yakayı. Önemsemezler." Küçük bir kumaş parçasıdır neticede, değil mi? Bilinmez ki yaka heybet demektir. Baba da evin direğidir. Yaka da öyle bir ütülü olacak ki heybete heybet katacak. Kolların ütüsü çabuk bozulur ne kadar iyi ütülense de. Çünkü bir işe girişken önce besmele çekilir sonra kollar sıvanır yukarıya. Baba da her işin altından kalkar çocuklarının duasıyla.

En önemlisi de omuzlar..  Ne yükler taşır o omuzlar ağırlığını kimsenin bilmediği. En başta çocuklarını taşıdı, bir ömür boyu.

Böyle bir averelik işte baba gömleği ütülemek..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder